یک دبیر نمونه گفت: مهم ترین ویژگی مبحث کتب درسی که باید مورد توجه قرار گیرد، پیوستگی موضوعات و مطالب درسی است.
علیرضا آریازند در گفت و گو با خبرنگار اجتماعی باشگاه خبری فارس «توانا» افزود: مطالب کتب درسی باید به طور پیوسته و مستمر برای دانش آموزان تألیف شود.
وی اظهار داشت: مطالب و موضوعات درسی باید با توجه به کارشناسان و مؤلفان کارآزموده در کتب درسی تألیف و تدوین شود.
این دبیر آموزش و پرورش تأکید کرد: یکی از مشکلات نظام تعلیم و تربیت کشور ما این است که کارشناسی تألیف کتب درسی بیشتر توسط اساتید دانشگاهی صورت می گیرد.
آریازند با اشاره به اساتیدی که با نظام آموزش و پرورش بیگانه هستند، افزود: این اساتید چون به آموزش و پرورش ارتباط مستمر ندارند مطالبی را متناسب با سلیقه خودشان و نیاز دانشجویان تألیف می کنند چون در بحث دانشگاهی مطالب به صورت تخصصی تدریس می شود.
وی بیان کرد: برای تألیف کتاب های درسی باید از متخصصین تعلیم و تربیت که در آموزش و پرورش حضور دارند استفاده شود نه از کسانی که خارج از این مجموعه هستند.
این دبیر نمونه آموزش و پرورش با تأکید بر تناسب موضوعات و مقاطع تحصیلی افزود: مطالب و موضوعات درسی باید متناسب با مقاطع تحصیلی تدوین و تالیف شود یعنی در مقاطع ابتدایی سطح درک دانش آموز، درک تصویری است و با نشان دادن تصاویر، مطلب را به دانش آموز یاد می دهند؛ در مقاطع راهنمایی نیمه تجسمی و در مقاطع متوسطه کاملا تخصصی است.
آریازند ادامه داد: برای تألیف هر کتاب در مقاطع مختلف حضور یک روان شناس در کنار مؤلفان نقش بسزایی در کیفیت تألیف کتاب های درسی و شیوه تدریس آن خواهد داشت.
وی خاطرنشان کرد: مطالب باید نیازسنجی شود یعنی با توجه به جامعه ای که در آن قرار داریم، توجه به مسایل روز و مطالبی که در کتاب گنجانده می شود متناسب با نیاز سنی دانش آموز باشد.
این دبیر نمونه آموزش و پرورش تصریح کرد: بازنگری مطالب درسی از جمله موارد الزامی است که هر دو سال یکبار باید توسط مدیر کل دفتر برنامه ریزی و تألیف کتب درسی صورت گیرد.
آریازند اضافه کرد: مطالب پراکنده باید جمع آوری شود تا دانش آموزان دچار اغتشاش ذهنی نشوند.
|